Tentharingen kiezen

Welke tentharingen kies jij?

Het blijft lastig om de juiste tentharingen te kiezen. Er is zoveel keuze: materiaal, lengte, prijs, afwerking. Aaaaah: ga je nou voor aluminium tentharingen of voor titanium tentharingen? Laat ik het nou leuk vinden om jou te helpen om de juiste tentharingen te kiezen. Ik ga proberen op deze pagina alle benodigde informatie te geven zodat jij de juiste tentharingen gaat kiezen en dus optimaal gebruik maakt van jouw setje haringen.

Tips om de juiste haringen te kiezen

Voordat je begint met kiezen heb ik een aantal algemene tips voor je op een rij gezet. Zo weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van tentharingen en voorkom je dat je een “kat in de haringzak” koopt. Let dus bij de aanschaf van tentharingen vooral op de volgende zaken.

Wat is het materiaal van de tentharingen?

Alleen het woordje “staal“, “hout“, “aluminium” of “titanium” is niet genoeg, zoek uit wat voor soort het precies is, dit heeft namelijk alles met kwaliteit te maken. Het ene type aluminium is écht het andere niet!
Het materiaal is ook direct gekoppeld aan de functie. Verderop in dit artikel zal ik per type materiaal een uitgebreidere uitleg geven.

Hoe lang zijn de tentharingen?

De lengte van de haringen is erg belangrijk. De benodigde lengte is sterk afhankelijk van de ondergrond. Hoe harder de grond, hoe korter de haring mag zijn. De kortste lengte die ik aanbied is 16cm. Ik vind dat dit echt de ondergrens is. Korter dan dit is leuk voor een picknick kleedje, niet voor een onbezorgde vakantie met de tent.

Wat is de vorm van de tentharingen?

Het profiel van de tentharing zorgt vooral voor stijfheid tijdens het in de grond slaan. Iedereen kent die paperclip haringen wel. Je weet wel, zo’n dun soort draad die je altijd krom slaat. Nou, dit heeft iets met materiaal te maken, maar bijna alles met vorm. Ik zal een korte uitleg geven over de vormen die ik zelf heb.

Hier komt een tabel, hier wordt aan gewerkt, nog even geduld.

De vorm van de kop van de haring is ook belangrijk. Probeer vooral op de plekken waar veel gelopen wordt haringen te gebruiken met een ronde kop. Dat is wel zo vriendelijk voor de kinderteentjes.

Hoeveel tentharingen zitten er in de set?

Je wilt naast goede haringen, ook genoeg haringen hebben. Reken van tevoren dus even goed uit hoeveel haringen je van welke soort nodig hebt en pas daar je bestelling op aan. Wanneer de aantallen op mijn website niet voldoen aan jouw wens, stuur me dan even een bericht, dan maak ik een aangepaste bestelling voor je!

Voor welke ondergrond zijn de tentharingen bedoelt?

Wanneer je vooral op rotsachtige ondergronden staat dan wil je vooral smalle en korte tentharingen. Bij gras en zandgrond is dit weer precies anders, daar wil je vooral brede en lange tentharingen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een alleskunner, maar doorgaans zijn deze tentharingen zwaarder uitgevoerd dan nodig.

Voor welk type tent zijn de haringen bedoelt?

De afmeting van je tent bepaald grotendeels wat voor soort haringen je nodig hebt. Hoe groter je tent is, hoe harder de wind aan je tent en dus aan je tentharingen trekt. Je ziet dit vaak ook aan het aantal scheerlijnen bij een grote tent, dit zijn er doorgaan veel meer, allemaal bedoelt om de trekkracht over zoveel mogelijk tentharingen te verdelen. Hou er dus rekening mee dat als je een grote tent hebt, dat je dan moet kiezen voor haringen met voldoende houvast!

een grote tent heeft doorgaan meer houvast nodig dan een kleine tent. Hou dus rekening hiermee als je tentharingen aanschaft.

Wat voor extra’s zitten er bij de tentharingen?

Kijk nog even wat je erbij krijgt als je een set tentharingen koopt. Zitten er trekkoord aan de tentharingen? Zit er een hamer bij? Een haringzak? Een uitgebreide instructie? Dit kan de prijs nogal bepalen en je zult dus ook zien dat Goedkoper haringen vaak in een plastic zakje worden geleverd. Dat wil je natuurlijk niet hebben!

Een setje tentharingen van Haringboer heeft altijd een trekkoord en altijd een duurzame haringzak. Op deze manier garandeer ik optimaal gebruik en plezier!

Tentharingen materialen uitleg

Er zijn zoals gezegd heel veel soorten materialen. De grootste verschillen zitten in het gewicht en de duurzaamheid. Ik zal elke materiaalsoort globaal doornemen zodat je een idee krijgt welk type materiaal op welk moment optimaal is.

Tentharingen van Staal

Staal is er in veel verschillende soorten, in de volksmond wordt er wel gesproken over “pisbakkenstaal” voor goedkoop staal en “chirurgenstaal” voor hoge kwaliteit staal. Doorgaans zijn tentharingen niet gemaakt van chirurgenstaal. Dit betekent echter niet dat tentharingen van staal niet geschikt zijn. De klassieke “stalen spijkers” zijn namelijk erg breed inzetbaar. Erg sterk en erg goedkoop. Staal heeft alleen wel het nadeel dat het relatief zwaar is en dat het roest. Wanneer je dus met een rugzak op door Europa trekt, of gewoon niet zo’n zware bult haringen wilt hebben, dan is staal niet geschikt voor jou!

Tentharingen van Aluminium

Ook aluminium is er in erg veel verschillende soorten te krijgen. Wanneer we het over aluminium hebben, hebben we het altijd over een mix van materialen. Puur aluminium is namelijk erg zacht. De prijs varieert door de verschillende soort “grades” dan ook sterk. Hoe hoger de grade, hoe kostbaarder de toegevoegde materialen. Elke grade heeft dan ook weer zijn eigen toepassing. Kijkend naar prijs-kwaliteit-gewicht verhouding ben ik tot de conclusie gekomen dat 7075-T6 het meest geschikt is voor tentharingen. En die gebruik ik bij Haringboer dan ook!

Tentharingen van Titanium

Het neusje van de zalm, eh haring. Titanium is én lichtgewicht, én superstijf, én corrosiebestendig (roest niet). Het nadeel is dat titanium ontzettend moeilijk te verwerken is. Zowel het draaien (de vorm van de haring) als het lassen (het bevestigen van twee delen) is super lastig. Titanium corrodeert eigenlijk namelijk juist extreem snel. Het mooie is dat dit corrosielaagje, anders dan bij staal waar corrosie het materiaal verzwakt, bij titanium het materiaal juist “sluit” waardoor het beschermt is tegen weersinvloeden.

Tentharingen van Hout

Hout is een mooie duurzame oplossing, vooral geschikt voor wat zachtere ondergrond als gras en zand. Persoonlijk vind ik dit niet echt een duurzame oplossing, maar op de eilanden worden ze erg veel gebruikt.

Welke tentharingen moet jij dan hebben?

Hieronder vind je een keuzetabel, twee zaken zijn het allerbelangrijkst bij het kiezen van de juiste tentharingen: de afmeting van je tent en de ondergrond waarop je wilt kamperen. Onder de tabel leg ik hier iets meer over uit. De nummers in de tabel corresponderen met de artikelen die eronder staan.

Keuzetabel

Tentharingen kiezen, Tentharingen kiezen
1
Foto van 16cm lange V-haring in rood aluminium geanodiseerd
16cm lange aluminium V haringen
2
Tentharingen kiezen, Tentharingen kiezen
16cm lange aluminium spijkerharingen
3
Tentharingen kiezen, Tentharingen kiezen
17cm lange aluminium haak haringen
4
Hier meer info over onze 18cm aluminium Y haringen met ronde kop.
18cm lange aluminium Y haringen met ronde kop
5
Tentharingen kiezen, Tentharingen kiezen
19cm lange aluminium propellerharingen
6
Hier meer info over onze 23cm aluminium Y haringen
23cm lange aluminium Y haringen met ronde kop
7
Tentharingen kiezen, Tentharingen kiezen
23cm lange massieve aluminium rotsharingen
8
Hier meer info over onze 25cm gedraaide aluminium haringen
25cm lange aluminium gedraaide haringen
9
23cm lange rood geanodiseerde aluminium haring voor zand en sneeuw met deadman's anchor
23cm lange aluminium haring voor zand en sneeuw met deadman's anchor
10
31cm lange rood geanodiseerde aluminium haring voor zand en sneeuw met deadman's anchor
31cm lange aluminium haring voor zand en sneeuw met deadman's anchor
11
41cm lange rood geanodiseerde aluminium haring voor zand en sneeuw met deadman's anchor
41cm lange aluminium haring voor zand en sneeuw met deadman's anchor
12
Hier meer info over onze 16cm titanium V-haringen
16cm titanium v-haringen
13
18cm lange titanium tentharingen voor rotsgrond oftewel rotsharing
18cm massieve rotsharingen
14
Foto van 20cm lange titanium tentharing met haak en trekkoord
20cm massieve titanium rotsharingen met haak

Het gaat bij het kiezen van tentharingen om twee dingen

de afmeting van je tent (Houdkracht) en de ondergrond (Inslagkracht)

1. Houdkracht

Wat zijn de afmetingen van je tent, en dus wat is je benodigde houdkracht?

Er zijn grote en kleine tentharingen. Een kleine tentharing kan erg geschikt zijn voor de harde ondergrond, maar als je er een joekel van een tent mee wilt vastzetten is dat niet de beste keuze. Een grote tent vangt namelijk meer wind en heeft daarom een grotere houdkracht nodig. Doorgaans is het zo dat hoe breder en langer de haring is, hoe meer hij kan houden.

2. Inslagkracht

Op wat voor ondergrond ga je kamperen, en dus wat is je benodigde inslagkracht?

Het beste voorbeeld hiervoor is de sneeuwharing. Deze heeft een hoge houdkracht maar een zeer lage inslagkracht. Deze moet je dus niet gebruiken voor harde rotsgrond omdat je hem simpelweg niet (zonder te buigen) de grond in krijgt. Het gebruikte materiaal en dikte is erg belangrijk om genoeg inslagkracht te realiseren.

Weet je na het lezen en bekijken van de tabel nog steeds niet goed welke je moet kiezen? Vul dan even het contactformulier in, dan vertel ik je binnen 24 uur welke tentharing het beste passen bij jouw manier van kamperen!

LINKS
Tentharingen kopen
Aluminium tentharingen
Titanium tentharingen
Tentharingen vastzetten
Duurzame haringzak
Kampeer haringen
MVO
Tentharingen kiezen
Tentharingen België 🇧🇪
Zelt hering Deutschland 🇩🇪
Tips bij tentharingen kopen
Wie is Haringboer
Haringboer reviews
BLOGS
Leave No Trace
Houten tentharingen
Tentharingen action
Wild kamperen
Alle Blogs

VRIENDEN
Kubb.nl: hét leukste vakantiespel
top10baas.nl: de leukste lijstjes
depieten.nl: Sint cadeautjes
Meedoen met de Stickerclub?
Bol.com -- Haringboer

Niet tevreden over je aangeschafte tent haringen? Stuur ze gewoon terug en je krijgt je volledige aankoopbedrag terug!
Haringboer.nl | KVK: 66000823 | BTW: NL002420884B63 | 8012AS Zwolle
Bol.com | Facebook | Twitter | Marktplaats | Algemene voorwaarden | Contact

0
Rechtermenu pictogramMenu